tiistai 17. marraskuuta 2015

Oppimassa ja ohjaamassa Liikuntamaassa

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry järjesti Liikuntamaa-messutapahtuman Apuvälinemessujen yhteydessä 5.–7. marraskuuta 2015. 3. vuoden fysioterapiaopiskelijat pääsivät mukaan tapahtumaan lasten ja nuorten fysioterapiaopintoihin liittyen.
Liikuntamaa tarjosi kokeiltavaksi yli 30 erilaista vammaisurheilulajia ja välineitä sekä jakoi tietoa urheilumahdollisuuksista kaikille niistä kiinnostuneille. Tapahtumaa kerää yhteen joka toinen vuosi niin vammaisharrastajia, lajeista ja sovelluksista kiinnostuneita kuin alan asiantuntijoita ja koululaisiakin. Messujen ensimmäinen päivä oli tarkoitettu alan ammattilaisille, toinen ja kolmas päivä olivat avoinna myös yleisölle. Lähiseudun koululaiset pääsivät myös viettämään Liikuntamaassa erilaista koulupäivää, jossa he pääsivät tutustumaan erilaisiin vammaisurheilun liikuntalajeihin. Ennen kaikkea Liikuntamaa oli kuitenkin lapsille ja aikuisillekin hauskanpitoa ja täysin tavallisesta poikkeava liikuntahetki. Kolmen messupäivän aikana Tampereen Apuväline 2015 -messut ja Liikuntamaa tekivät uuden kävijäennätyksen, 13 700 kävijää ja Erilaiseen koulupäivään osallistui yli 600 koululaista.
Me fysioterapiaopiskelijat pääsimme messupäivien aikana toimimaan Liikuntamaan eri toimintapisteillä, tutustumaan lajeihin käytännössä ja ohjaamaan toimintapisteillä kävijöitä.
Itse käytännön toiminnan lisäksi saimme valtavasti tietoa harrastusmahdollisuuksista, sovelluksista ja apuvälineistä. Tutustuimme lajien harrastajiin ja vammaisurheilun ammattilaisiin, osa varmasti loi verkostoja tulevaisuuttakin varten. Lisäksi olimme mukana rakentamassa ja purkamassa tapahtumaa.
Ensinnäkin Liikuntamaa yllätti laajuudellaan ja välittömyydellään, tapahtuma oli iso mutta iloisen tekemisen meininki oli käsinkosketeltavaa. Liikuntamaan ohjelma-areenalla riitti ohjelmaa kolmen päivän ajan. Areenalla järjestettiin erilaisia lajinäytöksiä, mm pyörätuolitanssia, taekwondo-show sekä paneelikeskustelu paraolympiaurheilijoiden vetämänä. Mukana oli lauantaina Duudsonien Jarppi, joka haastettiin kokeilemaan pyörätuolirugbyä ja Sherbornea.
Lajipisteillä riitti kävijöitä, mutta erityistä kiinnostusta näyttivät herättävän ammuntapisteen ammuntasimulaattori, pöytätennis, ratsastussimulaattori, temppuja ja kehon-hallintaa -rata sekä välineet-piste, jossa pääsi kokeilemaan ajamista erilaisilla vammaisille soveltuvilla pyörillä.
Kaiken kaikkiaan Liikuntamaa tarjosi fysioterapiaopiskelijoilla hienon tilaisuuden oppia lisää vammaisurheilusta, luoda kontakteja sekä lisätä omaa tietämystä lajeista, sovelluksista ja välineistä. Hienointa oli kuitenkin päästä toimimaan yhdessä ammattilaisten kanssa, vaihtaa ajatuksia ja huomata että teoriatiedon sovellus käytäntöön alkaa sujua ihan huomaamatta. Oli mahtavaa huomata, että oma aktiivisuus kantaa pitkälle ja vastuun ottaminen sujuu luontevasti hektisessä messuympäristössäkin.
Kiitoksemme VAUlle mahtavista kokemuksista ja hyvästä yhteistyöstä!

Fysioterapeuttiopiskelijat
Outi Karlsson ja Suvi Tiilikainen


Lue lisää: http://www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/liikuntamaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti